Druhy čajíku :)

17. května 2006 v 23:08 | Cherrynečka* |  slohovky

Bílý čaj

Bílý čaj je produkován pouze v některých zemích a to v Číně a na Srí Lance. Jeho listové pupeny se otrhávají ještě před rozvinutím, nechají se zavadnout, odpaří se z nich voda a pak se usuší. Nálev z tohoto čaje je velmi světlý.
Nahoru

Zelený čaj

Zásadní rozdíl od černého čaje je v tom, že zelený čaj neprobíhá procesem fermentace, což znamená okysličování a tím nedochází k žádným chemickým reakcím, tudíž se čajové lístky nezbarví do červena(černý čaj). Fermentace je špatná v tom, že v čajových lístcích nezůstávají uchovány vitamíny a minerální látky, tzn., že v zeleném čaji, kde fermentace neprobíhá, tyto látky zůstávají. Zelený čaj velmi výrazně přispívá k podpoře lidského organismu a to převážně v těchto oblastech: neutralizuje škodlivé vlivy záření, tv záření. Zelený čaj obsahuje látky, které upravují vysoký krevní tlak, zabraňují kornatění tepen a odbourávají cholesterol v krvi. Napomáhá prevenci rakoviny. Vitamín E obsažený v zeleném čaji zpomaluje degeneraci buněk, čímž oddaluje stárnutí. Tein obsažený v zel. čaji na rozdíl od kofeinu osvěžuje tělo i duši, působí mírně a dlouhodobě. Fluor brání vzniku zubního kazu. Zelený čaj obsahuje mnoho vitamínů a minerálních látek , které velmi přispívají a podporují Vaše zdraví. Vzhledem k velkému počtu, který nabízíme, je nutné si vybrat právě ten druh, který vám bude vyhovovat a také samozřejmě chutnat.
Nahoru

Černý čaj

Proč je černý čaj černý. V rámci uchování kvality čaje při dlouhých cestách z Asie do Evropy se postupem času vyvinul proces fermentace. Čaj se nejdříve sklidí a po zavadnutí lístků probíhá jejich svinování, přičemž buněčné stěny čajových lístků popraskají a uvolní se buněčná šťáva. Pak začíná fermentace. O co při fermentaci vlastně jde? Jedná se vlastně o biochemický proces, v jehož průběhu se okysličují flavonoly v čaji obsažené, aby výslednému nálevu dodaly výjimečnou chuť. Při fermentaci se mění barva lístků na měděnou, odtud černý čaj. Poté se čaj prudce usuší a buněčná šťáva naschne na lístcích, které se uvolní až, když je zalijete černý čaj vroucí vodou u vás doma.
Nahoru

Druhy černého čaje:

Černý čaj se dělí na čaje listové, zlomkové, drcené a práškové, dále se pak používá písmenkové názvosloví určující kvalitu černého čaje:

SFTGFOP1 - Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
Jedná se o nejlepší čaj s ohledem na kvalitu úrody, sklizně a třídění. Jsou sbírány pouze první dva lístky a pupen.
FTGFOP1 - Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
Jedná se v podstatě o stejný druh co se týče kvality, jen je sbíráno méně pupenů. Vyráběn je hlavně v Darjeelingu a Assamu.
TGFOP1/TGFOP - Golden Flowery Orange Pekoe
Jedná se čaj s velkým podílem zlatavého tipsu.
FOP - Flowery Orange Pekoe
Jedná se o čaj z letorostů indických čajů. Dlohý list málo tipů, částěčně dřevnatý.
OP - Orange Pekoe
Převážně z Cejlon a Jávy. Tvoří jej dlouhé a zašpičatělé lístky.
P - Pekoe
Sestává se z kratších a hrubších listů.
FP - Flowery Pekoe
Mladé svinuté lístky.
PS - Pekoe Suchong
Obsahuje kratší a hrubší lístky než Pekoe.
S - Suchong
Označení pro čínské kouřové čaje.

Nahoru

Oolong:

Jedná se o polofermentovaný čaj, který pochází převážně z Číny a Tchaj-wanu. Lístky tohoto čaje se nejdříve nechají prudce zavadnout na přímém slunci, následuje střídavé přetřásání a sušení, dokud lístky nezežloutnou. Vlivem chemické reakce, polofermentace, získají okraje lístků načervenalou barvu. Po 1-2hod. se tento proces zastaví tepelným proudem. Některé Oolongy se fermentují déle, jiné zase kratší dobu. Vzniká tedy něco mezi zeleným a černým čajem.Tyto čaje jsou ceněny pro svou intenzivní sladkou vůni a delikátní chuť.
Nahoru

Maté:

Jedná se o nejoblíbenější nápoj Jižní Ameriky. Čaj z maté je považován jako účinný zdroj energie při duševní i fyzické vyčerpanosti a utlumuje pocit hladu. Pravidelné popíjení maté působí komplexně na celý lidský organismus omlazujícím efektem. Co je Maté? Cesmína Paraguayská je zelený strom, cca 20m vysoký. Sklízí se listy, které se suší a cca 1/3 zůstává. Potom probíhá proces zrání, které může trvat až jeden rok. Zrání probíhá při teplotě 50-60°C.
Nahoru

Lapacho:

Čaj Lapacho je přírodní produkt z vnitřní kůry stromu lapacho. Jedná se o stromy až 700 let staré. Lapacho je pokládáno jako velmi účinný stimulátor imunitní systému. Lapacho obsahuje velmi mnoho minerálů a vitamínů, např. katechiny, saponiny, chinony, apod. Léčivé účinky Lapacha jsou velmi známe, jmenujme tedy alespoň některé: Lapacho odstraňuje z těla nečistoty, např. těžké kovy. Posiluje činnost ledvin, sleziny a jater. Zlepšuje prokrvování těla. Má pozitivní účinky na léčení leukémie. Povzbuzuje látkovou výměnu. Odbourává chronická onemocnění, jako Parkinson, aj. Posiluje činnost sexuálních orgánů. Kdybychom měli vyjmenovat všechny léčivé účinky, tak by nám zřejmě nestačil jedna stránka. Jedná se o velmi posilující a chutný nápoj z Jižní Ameriky.
Nahoru

Catuaba:

Jedná se také o kůru stromu z deštného pralesa Jižní Ameriky. Tento čaj hlavně podporuje sexuální orgány a působí jako afrodiziakum. Pokud budete kombinovat Lapacho a Catuabu, jejich účinky se sčítají.
Nahoru

Vilcacora:

Vilcacora (Uncaria Tomentosa) je liánovitá rostlina pocházející z Brazílie. Vilcacora obsahuje speciální alkaloid izopteropodin, který má až magickou účinnost v aktivizaci imunitního systému. Je velmi účinná při léčení zánětů, oparů, astmatu, apod. Vilcacory snižuje riziko mozkové mrtvice, srdečního infarktu a srdečních záchvatů. Protože Vilcacora je rostlina která aktivizuje imunitní systém, nedoporučuje se její používání u lidí, kteří čekají na transplantaci kostní dřeně, hemofylici, děti do tří let, osoby aplikující si inzulín, apod. Vždy je nutné poradit se s lékařem! Ve své podstatě se jedná o velmi kvalitní a tělu prospívající čaj.
Nahoru

Ginkgo:

Ginkgo Biloba, neboli Jinan Dvoulaločný. Jedná se o nejstarší strom na světě. Listy tohoto stromu se již používají téměř pět tisíc let tradiční čínské medicíně při léčbě průdušek a bronchiálního astmatu. Jedná se o jakýsi doplněk výživy, jehož účinky jsou oceňovány zejména při cévních a degenerativních onemocnění mozku. Zvyšuje prokrvení periferie i mozkové tkáně. Ginkgo je vhodným prostředkem pro zlepšení centrálního a periferního prokrvení, pro podporu činnosti mozkových buněk, aj. Vedlejší účinky nejsou prokázány.
Nahoru

Myrtovník Citrónový:

Myrtovník citrónový je strom původem z australských pralesů. V současnosti je myrtovník pěstován v Austrálii. Myrtovník obsahuje až 95% citralu. Má excelentní, vytříbenou a velmi výraznou chuť směsi citronu, limetky a vousatky citrónové.
Nahoru

Honeybush:

Jedná se o medový keř, pochází a pěstuje se v Jižní Africe, jehož chuť je sladší , lahodně medová a účinky na zdraví člověka jsou velmi zajímavé. Jedná se o 100% přírodní produkt. Proces zpracování je velmi složitý a skládá se čtyř fází: sklizeň, řezání, fermentace a sušení. Rostliny rostou ve vysokohorském terénu, přístupném pouze pro pěší sběrače. Čaj Honeybush má vynikající chuť a velmi dobře působí proti plísním, bakteriím a virům. Je možné ho též podávat s mlékem.
Nahoru

Rooibos:

Rooibos je známější bratr Honeybushe, který je také pěstován v Jižní Africe. Rooibos se pěstuje na plantážích o rozloze 25000 ha. Sklízí se od ledna do dubna a život jednoho keře trvá pouze 4-5 let, potom odumírá. Rooibos obsahuje mnoho látek, které přispívají našemu organismu:
  • Železo: Prevence proti chudokrevnosti.
  • Fluor: Posiluje zuby a bojuje proti zubnímu kazu.
  • Měd: Je důležitá v období rekonvalescence.
  • Vitamin C: Posiluje imunitní systém, působí jako antioxydant, podporuje proudění krve, aj.
  • Sodík a Draslík: Podporuje růst svalové tkáně.
  • Kyselina Fenolová: Působí proti plísním, bakteriím a virům.
  • Rutin: Zlepšuje látkovou výměnu, důležitý pro pacienty s vysokým tlakem.
  • Querzetin a Querzitrin: Podporuje vznik hormonu serotinonu a tak pomáhá při depresích.
  • Horký Rooibos lze ochutit cukrem, mlékem, citronem, nebo medem. Doporučuje se též na hubnutí. Jedná se o velmi chutný čaj.

Nahoru

Pu - Erh:

Jedná se očaj připravovaný z obrovských zelených listů stlačených do koláče, které jsou poté tak dlouho fermentovány, dokud nezískají červenohnědou barvu. Ve své době býval Pu-erh považován za nejvytříbenější čajovou sortu, která byla podávánapouze čínským císařům. V tradiční čínské lidové medicíně je Pu-erh považován za léčivo. Tento čaj se proslavil nejvíce ve třech oblastech:
  1. Je to významný pomocník v boji s nadváhou, je to požírač tuků.
  2. Redukce hladiny cholesterolu v krvi (při pití 3 šálků denně) až o 13%.
  3. Aktivizace látkové výměny v játrech při snižování hladiny v krvi.
  4. Dále pak: ochrana před infekčními chorobami, usnadňuje trávení, posiluje imunitní systém, pročištuje organismus, působí antidepresivně.
Vzhledem k tomu, že Pu-erh obsahuje málo taninu, je možné ho v podstatě pít celý den. Nálev má tmavé hnědou barvu s chutí velmi zemitou až kouřovou. Nejlépe ho je podávat neoslazený.
Nahoru

Ovocný čaj:

Pro ortodoxní čajové zastánce ovocné čaje nejsou čaje, nýbrž sirupy. Ovšem jejich popularita, zejména v Evropě velmi rychle stoupá. Neobsahují tein ani kofein. Na rozdíl od čajů černých či zelených, jejich původ není v čajovníku, ale skládají se převážně se sušených komponentů, Ibišek, Jablko, aj. Ovocné čaje vznikají aromatizováním, což je přidávání různých aromat do struktury čaje a tak vzniká nepřeberné množství chutí ovocných čajů.
Nahoru

Káva:

Mezi laiky jsou nejznámější 2 druhy kávy Arabica a Robusta, ovšem na světě existuje na 6000 druhů rostlin druhu Coffea. Převážně se ovšem pěstuje Arabica a Robusta. Arabica je velmi jemná, kdežto Robusta je silná káva. Káva obsahuje mnoho stopových prvků jako vápník, fluor, hořčík, draslík a také vitamín niacin.
Káva je stále zelená rostlina, která dorůstá zhruba 10m, sklizeň je možná po šesti letech, následujících 20 let je káva plodná. Zrna zrají 6-11 měsíců.
Sklizeň probíhá tak, že se sklidí peckovice, ať strojově, či ručně. Dále se odstraní peckovice a pergamenový obal zeleného kávového zrna a probíhá leštění zrnek. Poté přichází na řadu třídění, přebírání a balení zhruba do 50kg pytlů. Ukončení procesu je ve znamení pražení, což je chemická reakce, která dodává každé kávě určité aroma. Pražení je poměrně složité a každá káva vyžaduje své.
Nahoru

Mletí kávy:

Pokud kávu umeleme je nutné ji co nejdříve vypít, protože přichází o aroma.
  • Hrubé umletí - pro překapávač či pro filtrovanou kávu.
  • Střední umletí - do kávovarů s jemnými lístky.
  • Jemné umletí - pro espreso, či tureckou kávu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama